Mihin katosivat kaikki optimistit?

Kun olemme taantumassa voi olla varma että seuraava suhdannekäänne on ylöspäin. Kun ekonomistit tunnustavat että olemme taantumassa ja uskovat sen olevan pitkäaikainen, käänne on usein ollut käsillä. Uskon näin käyvän taas kerran.

Yhdysvalloissa kotitaloudet ovat säästäneet sitten 2007 ja ovat nyt aika maltillisesti velkaantuneita. Yhdysvalloissa pankkijärjestelmä on saneerattu ja voi sen verran hyvin, että lainahanat ovat auenneet. Tämän päivän asuntojen hinnoilla ja korkotasolla, luottokelpoinen enemmistö voi asua hulppeasti. Juuri näin noususuhdanteiden oli tapana alkaa ja Yhdysvallat on edelleen maailman suurin talous!

Kiina on vuodesta 2010 jarruttanut talouttaan ylikuumenemisesta johtuen, mutta kaikki ennusmerkit viittaavat nyt, että Kiinassa siirrytään elvyttämään kotimaista kysyntää. Kiina on puolestaan maailman toiseksi suurin talous sekä järkälemäinen markkina ja kauppakumppani.

Euroopassa ”keskuspankki onnistui lakaisemaan eurokriisin maton alle”, mutta euron kurssi on monelle liian vahva ja pankit supistavat lainanantoaan. Ei siis näytä hyvältä, mutta eihän noususuhdanteet yleensä lähde Euroopasta liikkeelle. Jos olot paranevat Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Pohjoiseuroopan vientiteollisuus saa kipinän hyvin nopeasti. Suomi kamppailee kustannustasonsa kanssa, mutta eiköhän investoinnit täälläkin lähde liikkeelle.

Poliittisella taivaalla on tummia pilviä ja tässä asiat voivat mennä pieleen. Uskon kuitenkin, että Yhdysvalloissa, viimeisenä yönä, lehdistön tehovalvonnassa, saavutetaan kompromissi että liitovaltio jatkaa elämistä velaksi ja setelikoneella. Uskon myös, että Euroopassa kyetään pitämään euro-ongelmat maton alla saksan vaalien yli syksyllä. Iranin huolista huolimatta öljyn hinta on kuin naulattu noin 100 dollariin. Kiina ei ole vielä varustellut armeijaansa sotakuntoon. Kiinan vähentynyt kauppa Japanin kanssa tarkoittanee näin enemmän kauppaa meille muille.

Missä piilevät siis kaikki optimistit, kun Yhdysvaltojen pörssi, tällä hetkellä vain 5 % kaikkien aikojen huippuarvonsa alapuolella, viestii selkeästi että meillä on parempia aikoja edessäpäin? Maailmanhistoria tuntee nimittäin vain yhden taantuman, joka ei ole koskaan päättynyt, siis tämä nykyinen.
 
==============================

Vart försvann alla optimister?

Eftersom vi är i en recession är jag helt säker på att nästa konjunktursvängning kommer att vara uppåt. Då ekonomerna erkänner en lågkonjuktur och tror att den skall bli långvarig, brukar ofta svängningen komma. Jag tror det går så även denna gång.

I USA har hushållen sparat sedan 2007 och deras skuldsättning är ganska rimlig. I USA är banksystemet upprensat och mår såpass bra, att lånekranarna öppnats. Med dagens bostadspriser och räntenivå kan den kreditvärdiga majoriteten bo flott med sina nettolöner. Precis så brukar högkonjunkturer börja och USA är fortsättningsvis världens största ekonomi!

Kina har sedan 2010 bromsat ekonomin på grund av överhettning, men alla tecken tyder nu på att man börjar stimulera den inhemska efterfrågan. Kina är världens näststörsta ekonomi och en gigantisk handelspart och marknad.

I Europa har ”centralbanken sopat eurokrisen under mattan”, men euron är för stark för många, förtroendet är lågt och bankerna stryper sin utlåning. Det ser alltså risigt ut, men högkonjunkturer brukar ju inte starta i Europa. Blir det bättre i USA och Kina nås Nordeuropas exportindustri ganska omgående. Finland tampas med kostnadsproblem, men månne vi inte skall få igång investeringarna även här.

Det finns dock mörka moln på den politiska himlen och här kan det gå fel. Jag tror dock att man i USA, sista natten, inför intensiv pressbevakning, når en kompromiss, att staten fortsätter leva på skuld och sedelpress. Jag tror också, att man i Europa lyckas hålla europroblematiken under mattan över de tyska valen i höst. Trots oro över Iran verkar oljepriset vara spikat kring 100 dollar. Kina är änsålänge inte rustat för krig. Kinas minskade handel med Japan torde innebära mera handel för oss andra.

Var finns just nu alla optimister, när t.o.m. USA-börsen, som ligger blott 6 % från sin rekordnotering, klart signalerar småningom förbättrade konjunkturer. Världshistorien känner ju till bara en recession som aldrig tagit slut, dvs. den nuvarande.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ajatuksia hoitojonoista